Uganda oficjalnie wycofała się z Międzynarodowej Umowy Kawowej 2 lutego 2022, to spełnienie zapowiedzi Urzędu ds. Rozwoju Kawy Ugandy (UCDA) z końca 2021 roku.

To już drugi liczący się kraj produkujący kawę, który opuścił ICO w ciągu ostatnich dwóch lat. w 2020 roku zrobiła to Gwatemala, podając jako przyczynę brak ochrony przed trwającym kryzysem cenowym.

Uganda jest siódmym największym producentem kawy z 5,5mln worków 60-kilogramowych (dane za 2020 rok) oraz szóstym największym eksporterem kawy na świecie z ilością 6,7 mln kilogramowych worków (dane: luty 2021- styczeń 2022)

75% kawy jaką produkuje Uganda to robusta a 25% stanowi arabica.

Wspomniana wyżej umowa, która powstała w roku 1962, została podpisana (przedłużona) w 2007 roku przez 43 Państwa eksportujące kawę, oraz 7 kraje importujące (Unia Europejska widnieje jako jeden kraj/podmiot). Państwa te stanowiły 97% światowej produkcji oraz 67% konsumpcji kawy. Po odejściu Ugandy umowa uwzględnia 42 państwa eksportujące i 7 konsumujących, które odpowiadają za 93% światowej produkcji oraz 64% konsumpcji kawy.

Pełny dokument umowy: http://www.ico.org/documents/ica2007e.pdf

Od momentu otrzymania przez ICO (Międzynarodowej Organizacji Kawy) powiadomienia od UCDA, przewodniczący Międzynarodowej Rady Kawy (ICC) oraz ICO podjęli kilka prób nawiązania kontaktu z Ugandą bez jakiejkolwiek odpowiedzi i podania oficjalnych powodów wycofania. Dopiero 9 lutego Urząd ds. Rozwoju Kawy Ugandy wydał publiczne oświadczenie, w którym przedstawił powody opuszczenia Międzynarodowej Umowy Kawowej.

Wymienia się tutaj ograniczenia w eksporcie kawy przetworzonej, przestarzały i niesprawiedliwy system klasyfikacji kawy czy nieuczciwe taryfy.

Kwota jaką płacą kraje członkowskie ICO, to 42 tys. Euro w formie rocznego abonamentu oraz 2% opłaty od wartości eksportu kawy. Przykładem niezrównoważonej taryfy jest 60% podatek od przetworzonej kawy importowanej do Ugandy w porównaniu do np. krajów Unii Europejskiej, które płacą bardzo małe lub zerowe stawki, co potwierdzają raporty ICO.

Dr Charles Mugoya, przewodniczący zarządu UCDA, stwierdził, że ICO „wykorzystuje pieniądze na wsparcie swojego sekretariatu”, zamiast dawać wsparcie całemu łańcuchowi wartości i budować potencjał.

Minister Stanu Spraw Zagranicznych, Hon. Okello Oryem zapowiedział już zwiększenie eksportu kawy do Chin. Poinformował także, że Uganda do 2025 roku ma zwiększyć produkcję kawy do 20 mln worków. Taki wynik dałby Ugandzie trzecie miejsce na liście światowych producentów kawy tuż za Brazylią i Wietnamem, które produkują kolejno 69 mln worków i 29 mln worków.

Konsumpcja kawy w Chinach rośnie w tempie 15%-20% rocznie a Uganda jest na dobrej drodze, aby ten popyt zaspokoić.

Autor: Tomasz Rutkowski

Źródła:

https://www.ico.org/prices/m1-exports.pdf

https://www.ico.org/members_e.asp

https://www.ico.org/prices/po-production.pdf

https://ugandacoffee.go.ug/uganda-committed-increase-coffee-exports-china

http://www.ico.org/documents/ica2007e.pdf

https://allafrica.com/stories/202111260099.html?fbclid=IwAR34BfsBXcaY2rcUpYWN8NO1R_ajb72zEGnnpFm1ztFAUKtDBvgAaa7_rus

https://ugandacoffee.go.ug/uganda-not-out-ico-we-are-negotiating-better-terms-country-%E2%80%93-agriculture-minister-hon-frank

https://ugandacoffee.go.ug/sites/default/files/Resource_center/Uganda%20Country%20Coffee%20Profile_1.pdf