Od lat, kakaowiec był jednym z głównych atrybutów dla rozwoju nigeryjskiej gospodarki, stałym i niezawodnym wkładem w coraz lepiej prosperujący kraj Afryki. Kakaowiec jest na czwartym miejscu jeśli chodzi o eksport produktów zaraz po trzech paliwach: ropie naftowej, gazie naftowym i benzynie. Kontynuując mój argument, rozrost tego produktu na rynku światowym jest przewidywany do powiększenia się o CAGR 3.1% w stosunku do roku 2019 ($24 biliony) przekraczając tym samym ogólną wartość $30 bilionów w ciągu następnych sześciu lat. Wszystkie te współczynniki pozwalają nam jednoznacznie stwierdzić dlaczego kakaowiec jest tak ważnym produktem w Nigerii.

Dojrzewające owoce kakaowca. Zdjęcie: Tom Coady – Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

Inwestycja w kakaowca w Nigerii, czy jest to uprawa, przetwarzanie, czy eksport owego produktu byłoby dużą szansą dla potencjalnych inwestorów z co najmniej kilku powodów. Kakao od zawsze było na czele zagranicznych rynków rolniczych, jako że żaden produkt nie przynosi takiej wartości. W związku z tym, wiele krajów to wielbiciele czekolady, czy też produktów powiązanych z tym słodkim i wartościowym w witaminy i minerały produktem, a co za tym idzie większość z nich sięga po kakaowca właśnie do Nigerii.

Kiedy mowa o miłości do czekolady, Polska jest jednym z tych krajów, gdzie zapotrzebowanie na czekoladę jest bardzo wysokie, dlatego też Polska należy do największego importera ziaren kakaowca w wschodniej części Europy. Często to zapotrzebowanie wynika z przeróżnych okazji, na które nie ma lepszego zamiennika niż właśnie czekolada, zazwyczaj jako prezent, dodatek do kawy, czy wspaniały dodatek do deserów.

Kakaowiec właściwy jest tropikalną rośliną, rośnie głównie w miejscach bardzo gorących i wilgotnych w Afryce, Środkowej i Południowej Ameryce w Azji czy też w Australii i Oceanii. Dlatego Nigeria pozostaje jednym z przodujących krajów jeśli chodzi o uprawę kakaowca ze względu na panujący tam klimat.

Sprawdźmy główne powody dla których to właśnie Polska powinna zainwestować w kakaowca w Nigerii.

Szybko rosnąca stopa inwestycji.

W nawiązaniu do Partech Analysis via AfricArena, Nigeria ma $307 milionów pozytywnych zagranicznych inwestycji w roku 2020. Sektor rolniczy przyniósł zysk w skali 2.20% w pierwszym kwartale roku 2020, mimo nieprzychylnych warunków ze względu na pandemie Covid-19. Jakakolwiek inwestycja w sektor rolniczy w Nigerii z dużym prawdopodobieństwem przyniesie zysk. Według Nigerian Export Promotion Council, ziarna kakaowca są odpowiedzialne za 90% z 804 milionów USD przychodów z eksportu kakaowca w Nigerii. W dodatku, masło kakaowe i pasta kakaowa są również eksportowane w bardzo wysokich ilościach (kolejno 67 milionów i 28 milionów USD).

Lokalizacja

Kakaowiec rośnie w południowym regionie ze względu na sprzyjające warunki ziemi i klimatu. Najlepsze rejony Ondo, Ogun, Osun, Oyo i Ekiti odpowiadają za 60% produkcji i przynajmniej 30% całkowitego eksportu kakaowca w Nigerii. Wszystkie pięć głównych stanów są blisko portu Lagos (port Apapa), w związku z tym transport kakaowca zajmie o wiele mniej czasu do przewiezienia z farmy do portu i z portu do polskiego portu wodnego. Jeżeli jednak produkt byłby transportowany powietrzem, międzynarodowe lotnisko w Lagos i/lub międzynarodowe lotnisko w Ilorin są bardzo blisko miejsca produkcji.

Około 67% ziaren kakaowca w Nigerii są produktem eksportowym do Europy (głównie Holandia, Niemcy, Belgia) głównie dzięki transportowi kolejowemu do Europy. Bardzo łatwo będzie również o transport ziaren czy też samego produktu do Polski, ponieważ nie będzie potrzeby tworzenia nowych linii transportowych.

Ekstrakcja ziaren kakaowca. Zdjęcie: Femi Ibirogba, 2020; BusinessAgro
 

Ilość

W nawiązaniu do Statista.com rekord produkcji ziaren kakaowca w Nigerii w ciągu sezonów od 2012/13 do 2020/2021 wzrósł z 238,000 ton do 270,000 ton (około trzynastoprocentowy wzrost w produkcji) i jest spodziewany dalszy wzrost, jako że więcej osób inwestuje w sektor rolniczy w Nigerii. Wsparcie rządu jest również widoczne poprzez pożyczki i specjalnie przygotowane zasady sprzyjające eksportowi i produkcji.

Jakość

Jeśli chodzi o jakość, zachodnia część Afryki produkuje najwyższej jakości kakaowca na świecie, na szczęście Nigeria jest położona we właściwym miejscu, oprócz tego Nigeria ma dwa główne instytuty które zajmują się pracą nad najlepszym możliwym nasieniem, obróbką i pielęgnacją kakaowca. Pierwszym jest International Institute of Tropical Agriculture (IITA) a drugim Cocoa Research Institute of Nigeria (CRIN). IITA natomiast jako międzynarodowa organizacja ma swoją siedzibę w Ibadan, stan Oyo Nigeria. Została ona stworzona w roku 1967 i ma dużo do czynienia z sektorem rolniczym na co dzień. Natomiast Cocoa Research Institute of Nigeria (CRIN) został założony w Ibadan, stan Oyo Nigeria pierwszego grudnia w roku 1964 jako niezależny sukcesor dla Nigeryjskiego nieistniejącego już West African Cocoa Research Institute (WACRI) (Nigeria Statute, Act No. 6 of 1950), które miało swoje korzenie w roku 1944 oraz siedzibę w Tafo, Ghana a za główną swoją odpowiedzialność przyjmowali wynalezienie sposobów na najlepszą, najzdrowszą i nie poddającą chorobom produkcje kakaowca. Bez wątpienia jesteśmy w stanie powiedzieć, że z roku na rok kakaowiec produkowany w Nigerii jest najwyższej jakości, a argumentami przemawiającymi za tym stwierdzeniem są między innymi dobra liczba ziaren, niski łupek, niska pleśń, bardzo aromatyczny zapach oraz niesamowity smak.

Podsumowanie

Produkcja i eksport kakaowca jest czymś, co nabrało bardzo wysokiego tempa w ostatnich latach w Nigerii jak i krajach Afryki. Korzyści wynikające z inwestycji w firmy związane z kakaowcem w Nigerii są bardzo długie i mimo przeciwności losu z jakimi ma do czynienia nasz świat w ostatnim roku w dalszym ciągu są w stanie generować zyski. Produkt ten długo jeszcze będzie dominować w sektorze rolniczym w skali świata.

Autorzy: Tomiwa Oyedokun i Adedoyin Adepoju

Przetłumaczone przez: Marcin Kącki